Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hanoj – město vznášejícího se draka

Hanoj, vietnamské hlavní město, které je důležitým hospodářským, politickým a kulturním centrem této asijské země, se může pochlubit více než tisíciletou historií. Město založil v roce 1010 císař Ly Thai To, který pro tuto novou metropoli vybral jméno Thang Long, tedy „Město vznášejícího se draka“.

Hanoj se rozkládá na severu Vietnamu na Rudé řece, asi 100 km od Tonkinského zálivu. Až do počátku 19. století bylo město Thang Long nejvýznamnějším centrem celé říše. V roce 1831 bylo císařem Minh Mangem přejmenováno na Hanoj (Ha Noi), což znamená „Město na vnitřní straně řeky“. Již v roce 1883 se stala hlavním městem francouzského protektorátu Tonkin (dnešní severní Vietnam). V letech 1954 – 1976 byla hlavním městem Vietnamské demokratické republiky. V tomto období však probíhala Vietnamská válka a Hanoj byla z velké části dosti poničena. Od roku 1976 je hlavním městem sjednoceného Vietnamu, tedy Vietnamské socialistické republiky. 

V současnosti je Hanoj důležitým centrem Vietnamu, v němž se mísí starodávná historie s francouzskou koloniální minulostí i socialistickou současností. Jádro dnešního moderního města bylo vybudováno během francouzské koloniální nadvlády, mezi lety 1887 až 1946. Může se tedy pochlubit jedinečným, pro asijské město velmi netypickým rázem, který se však vietnamská vláda nesnaží nijak měnit. Hanoj tak zůstává jednou z nejkrásnějších a nejzachovalejších ukázek francouzské koloniální metropole. Uličky ve staré čtvrti okouzlují turisty svou starodávnou atmosférou. 

Pokud chcete co nejlépe poznat Hanoj, vydejte se do staré čtvrti, která dnes funguje jako obchodní centrum. Je tvořená spletí úzkých uliček, které jsou lemovány tzv. tunelovými domy. Tunelové se jim říká proto, že mají úzké průčelí a protáhlé místnosti. Byly tak stavěny proto, že v době jejich vzniku se výše daně stanovovala právě podle šířky domovního průčelí. V té době bylo také zakázáno stavět budovy vyšší než dvě patra, protože by převyšovaly královský palác. K nejvýznamnějším památkám staré čtvrti patří chrám Bach Ma zasvěcený strážnímu duchu města vyobrazovanému jako bílý kůň. Bez povšimnutí by neměla zůstat ani tržnice Dong Xuang se stovkami stánků s nejrůznějším zbožím. Ve staré čtvrti můžete navštívit také pouliční restaurace, v nichž máte možnost ochutnat tradiční vietnamskou kuchyň. 

V centru Hanoje se rozprostírá jezero Hoan Kiem, neboli Jezero navráceného meče, v němž podle legendy zlatá želva předala generálovi Le Loiovi magický meč, který s jeho pomocí porazil v 15. století čínská vojska. Po velkolepém vítězství si želva vyžádala meč zpět a od té doby je jezero známé pod názvem Jezero navráceného meče. Uprostřed jezera se nachází malý ostrůvek, na němž byl vystavěn chrám Nefritové hory (Ngoc Son). Ostrůvek je s pevninou spojen červeným mostem Huc. Na okraji magického jezera se tyčí Želví věž (Thap Rua) a budova Vodního loutkového divadla. Pokud budete mít štěstí, můžete při pohledu na jezerní hladinu spatřit velké vodní želvy. Jezero navráceného meče je dnes neodmyslitelným symbolem Hanoje. 

Jezero je také místem, kam si místní obyvatelé Hanoje chodí odpočinout, zasportovat nebo se setkávají s příbuznými. Často zde vidíte lidi i v brzkých ranních hodinách cvičit tai-chi nebo hrát badminton. V blízkosti jezera se rozkládá čtvrť starých uliček (celkem jich je údajně 36), které byly v minulosti spojeny s konkrétními řemeslnými cechy. Podle toho, na co se řemeslníci v dané uličce specializovali, se ulice také jmenují. Projít se tak můžete například Kloboukovou ulicí, Uhelnou ulicí nebo třeba Vějířovou ulicí. Skvělou ukázkou starodávné vietnamské architektury je Chrám literatury (nazývaný také Chrám písemnictví) z roku 1070. Celý chrámový komplex nacházející se asi 2 km od jezera Hoan Kiem sloužil po dlouhých sedm století jako místo vzdělávání mandarínů. Chrám se skládá z 5 oddělených nádvoří a jeho součástí je také 82 kamenných stél, jež jsou považovány za nejcennější prvky chrámu.

K významným památkám metropole patří i Pagoda na jednom pilíři postavená v 11. století. Jde o nejmenší, ale zároveň nejznámější pagodu ve městě. Na území Hanoje se však nachází více než 600 různých starých chrámů a pagod, například Pagoda obrany státu byla založena již v 6. století. Tradiční vietnamskou hudbu můžete zaslechnout z budovy nazývané „Hudební pokoj“.  V roce 2002 se v centru Hanoje začalo s archeologickými průzkumy a vykopávkami, při nichž byly objeveny pozůstatky staveb pocházejících ze 7. až 8. století. Ve městě jsou k vidění také pozůstatky bývalé královské pevnosti, dochovat se podařilo Vlajkovou věž a bránu Doan Mon.  

Období francouzské nadvlády dnes připomínají četné stavby, jako je například Hanojská opera, katedrála sv. Josefa, prezidentský palác, most Long Bien nebo budova Historického muzea a Muzea umění. Francouzi se mimo jiné zasloužili také o zřízení Etnografického muzea, které však bylo založeno až roku 1997. Hanoj je plná ještě dalších zajímavých muzeí, která však již nesouvisí s francouzskou okupací. Jde například o Armádní museum, které se věnuje válečné historii země, nebo Muzeum vězení Hoa Lon, v němž byl jakožto americký válečný zajatec vězněn i John McCain.

Na náměstí Ba Dinh stojí od roku 1975 jedna z nejvýraznějších dominant města – Ho Či Minovo mauzoleum, v němž je ve skleněném sarkofágu uloženo tělo tohoto vietnamského revolucionáře. Budova stojí poblíž centra Hanoje a pro mnoho Vietnamců je významným poutním místem. Ho Či Min je zde totiž uctíván jako hrdina, který Vietnam zbavil koloniální nadvlády. Mauzoleum je otevřeno od prosince do září, po zbytek roku je zavřeno z důvodu jakési údržby nabalzamovaného těla, které se údajně posílá do Ruska. Mauzoleum stráží několik vietnamských vojáků, kteří se v pravidelných intervalech střídají. Kdo vstupuje do mauzolea, musí dbát pokynů průvodce a chovat se náležitě slušně. Za neslušné je považováno například strkání rukou do kapes, nebo mít jakoukoliv pokrývku hlavy. 

S mauzoleem sousedí Ho Chi Minhův dům na kůlech, v němž vůdce příležitostně pobýval a Ho Chi Minhovo museum seznamující s jeho životem. Nedaleko mauzolea najdete také druhé z velkých hanojských jezer nazývané Ho Tay, které je lemováno příjemnými restauracemi. Na jeho břehu se tyčí nejstarší městská pagoda Tran Quoc a chrám Quan Thanh. V Hanoji se nachází i umělé jezero Huong Vien, v jehož blízkosti byl vystavěn jeden z nejvýznamnějších vietnamských chrámových komplexů Hai Ba Trung. Chrám byl vystavěn v polovině 12. století a uctívá vietnamské národní hrdinky, královské sestry Trungovy, které se v 1. století s meči v rukou postavily do čela protičínského odporu.

- jap - 

Předchozí článek z Vietnamu 
Nha Trang - ideální místo pro dovolenou u moře 
Vietnam 

Článek byl zobrazen 9 827 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená Vietnam

Dovolená VietnamExotická dovolená ve Vietnamu s atraktivním programem a profesionálním servisem za bezkonkurenční cenu.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko