Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sedm přírodních divů světa

Sedm starověkých divů světa by měl znát každý školák, se sedmi novodobými divy světa jsme se před nedávnem seznámili v našem článku, ale věděli jste, že bylo vyhlášeno i sedm přírodních divů světa? Stalo se tak 11. listopadu 2011 pod záštitou švýcarské nadace New7Wonders. My vám nyní těchto sedm přírodních krás představíme.

Hlasování o největších sedmi přírodních divech světa probíhalo na internetu. Na počátku bylo celkem 261 nominovaných míst původem z 222 zemí světa. Na seznamu byla zahrnuta slavná i téměř neznámá místa na naší planetě. Do užšího výběru se probojovalo 71 semifinalistů, z nichž mezinárodní tým odborníků na přírodu v čele s bývalým šéfem Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu Federikem Mayorem Zaragozou, vybral nakonec 28 finalistů. Na předních příčkách se nakonec ocitlo těchto sedm přírodních skvostů, které se staly přírodními divy světa -  jihoamerická Amazonie, jihokorejský ostrov Čedžu, vietnamská zátoka Ha Long, argentinsko-brazilské vodopády Iguazú, indonéská rezervace Komodo, filipínská podzemní řeka Puerto Princessa a Stolová hora v Jižní Africe.

Amazonie

(Bolívie, Brazílie, Kolumbie, Ekvádor, Francouzská Guyana, Guyana, Peru, Surinam, Venezuela)

Oblast Amazonského deštného pralesa patří k největším světovým přírodním unikátům a právem se stala jedním ze sedmi přírodních divů světa. Tropické deštné lesy pokrývají ohromnou část Jižní Ameriky a zasahují na území devíti států. Amazonie se rozkládá na ploše okolo sedmi milionů kilometrů čtverečních, z čehož prales pokrývá 5,5 milionu kilometrů čtverečních - tvoří tak více než polovinu všech světových pralesů. Je to oblast s největší biodiverzitou na světě. Dominantou Amazonie je nejdelší řeka světa Amazonka, která se svým objemem rovná desítce největších řek na světě. Tvoří asi pětinu všech světových říčních vod. 

Amazonské pralesy - 7 přírodních divů světa
Foto: Amazonské pralesy - 7 přírodních divů světa

Ostrov Čedžu (Jižní Korea)

Čedžu je s rozlohou 1846 kilometrů čtverečních největším jihokorejským ostrovem. Je vulkanického původu a leží asi 130 km od jižního pobřeží země, v subtropickém pásu. Fauna i flora je zde proto odlišná od té pevninské. Převážnou část Čedžu tvoří národní park, v němž se nachází romantické vodopády, rozsáhlé lesy i nečinná sopka Hallasan, která je se svými 1950 metry nad mořem nejvyšší horou Jižní Koreje. Okolo sopky je rozeseto na tři sta dalších satelitních sopek. Tato oblast působí také dosti tajemně, je možné zde najít sošky skřítků vytesaných do lávy. Na ostrově dnes žije asi půl milionu obyvatel. Čedžu má od roku 1946 status samostatné provincie a v roce 2007 byl pro svou jedinečnost zapsán na Seznam UNESCO.

Vodopád na ostrově Čedžu, 7 přírodních divů světa
Foto: Vodopád na ostrově Čedžu, 7 přírodních divů světa

Zátoka Ha Long (Vietnam)

Zátoka Ha Long (Dračí zátoka) v severovietnamském Tonkinském zálivu je ojedinělou přírodní památkou zapsanou na seznamu UNESCO. Zátoka je zajímavá tím, že je tvořena tisíci vápencovými útvary, jež vyčnívají z vod Tonkinského zálivu a asi 2 tisíci ostrůvky. Kromě toho se zde nachází ještě četné menší či větší jeskyně. Zátoka zaujímá 1553 kilometrů čtverečních, a i když je v současnosti jedním z nejnavštěvovanějších míst v této části Vietnamu, její krása je i s davy turistů ohromující.

Zátoka Ha Long, 7 přírodních divů světa
Foto: Zátoka Ha Long, 7 přírodních divů světa

Vodopády Iguazú (Brazílie, Argentina)

Na hranici mezi Brazílií a Argentinou se nachází velmi působivé vodopády Iguazú ležící na stejnojmenné řece. S šířkou 2,7 kilometrů v půlkruhu a počtem 257 vodopádů patří Iguazú k největším vodopádům na světě. Nejvyšší vodopád se nazývá Garganta del Diablo, tedy Ďáblův chřtán. Voda v něm padá z výšky 80 metrů. Vodopády jsou situovány na argentinsko-brazilském pohraničí, konkrétně na hranici brazilského státu Paraná a argentinské provincie Misiones. Z obou stran jsou obklopeny dvěma národními parky, které opatrují stovky vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů. 

Vodopády Iguazú, 7 přírodních divů světa
Foto: Vodopády Iguazú, 7 přírodních divů světa

Národní park Komodo (Indonésie)

Na třech velkých indonéských ostrovech Komodo, Rinca a Padar spadajících pod souostroví Velké Sundy se rozkládá Národní park Komodo, jehož rozloha činí 1817 km². Park byl založen v roce 1980 a v roce 1991 byl prohlášen za přírodní památku UNESCO. Komodo je znám výskytem největšího ještěra na světě – varana komodského. Právě za účelem jeho ochrany byl také park původně založen, později se ochrana rozšířila o několik dalších zvířecích druhů.

Národní park Komodo, 7 přírodních divů světa
Foto: Národní park Komodo, 7 přírodních divů světa

Podzemní řeka Puerto Princesa (Filipíny)

Jednou z nejdelších, nejtajemnějších a nejvíce fascinujících podzemních řek na světě je filipínská řeka Puerto Princesa na ostrově Palawan. Je označována za zázrak přírody, protože protéká 8,3 km dlouhou nádhernou vápencovou oblastí. Tato podzemní řeka se vlévá do Jihočínského moře a je nejdelší svého druhu na světě. Oblast, kterou protéká, byla vyhlášena národním parkem a od roku 1999 je zapsána na seznamu přírodních památek UNESCO. Krasová oblast, jež Puerto Princesa vytvořila, začíná asi 50 km severně od stejnojmenného města. 

Podzemní řeka Puerto Princesa, 7 přírodních divů světa
Foto: Podzemní řeka Puerto Princesa, 7 přírodních divů světa

Stolová hora v Kapském městě (JAR)

Jihoafrickému Kapskému městu dominuje 1086 metrů vysoká Stolová hora se strmými stěnami, které budí respekt. Své jméno získala kvůli svému plochému vrcholu, jenž připomíná stůl. Její tvar je nezaměnitelný a stala se jedním z nejčastěji zdolávaných vrcholů světa. Na vrchol vedou stovky snadnějších i náročnějších stezek, ale je možné se na ni vypravit také lanovkou. Stolová hora je domovem více než 140 vzácných a ohrožených rostlinných druhů.  Z vrcholu se návštěvníkům naskýtá jedinečný výhled nejen na Kapské město, ale i na nedaleký mys Dobré naděje. 

Stolová hora v Kapském městě, 7 přírodních divů světa
Foto: Stolová hora v Kapském městě, 7 přírodních divů světa

- jap - 

Přečtěte si také - Sedm novodobých divů světa

Článek byl zobrazen 12 616 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená Vietnam

Dovolená VietnamExotická dovolená ve Vietnamu s atraktivním programem a profesionálním servisem za bezkonkurenční cenu.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko