Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Chrámový komplex My Son téměř zničily americké bomby

V horském údolí středního Vietnamu je ukrytý chrámový komplex My Son, který byl součástí stejnojmenného královského města. Stavby, které zde vznikaly v průběhu devíti století, jsou dnes z velké části pohlceny džunglí. Přesto dávají tušit, jak významné tohle místo v minulosti bylo. Bydlel zde samotný král a probíhaly zde obětní rituály za boha Šivu.

Ruiny známého čampského města My Son (Mý Šón) se nachází v horách, přibližně 20 kilometrů od východního pobřeží středního Vietnamu. Najdeme zde pozůstatky hinduistických chrámů z období dynastie Champa (Čampa), tedy ze 4. až 14. století. Údolí, v němž se tyto jedinečné stavby, které jsou z velké části již pohlceny džunglí, nachází, bylo po dlouhou dobu politickým, vzdělanostním i náboženským centrem starého Čampského království. Ruiny v My Sonu jsou tak jedním z nejvýznamnějších hinduistických chrámových komplexů v jihovýchodní Asii. Z toho důvodu byly také v roce 1999 zapsány na seznam památek Světového dědictví UNESCO.

Chrámový komplex My Son

My Son byl v dobách své největší slávy intelektuálním a náboženským centrem celé země. Často bývá proto svým významem přirovnáván k jiným slavným místům v jihovýchodní Asii, jako byl například Angkor Wat v dnešní Kambodži, Pagan v Barmě, Ayuthaya v Thajsku nebo Borobudur na ostrově Jáva. My Son a Čampské království se však v porovnání s těmito místy, jejichž sláva trvala jen několik staletí, může pochlubit více než tisíciletou historií. Již ve 4. století za vlády krále Bhadravarmana se My Son stal náboženským centrem země a zůstal jím až do století čtrnáctého.

První stavby zde tedy začaly vznikat ve 4. století a postupem času přibývaly další a další chrámy a stúpy. Na architektuře zdejších staveb se částečně promítl fakt, že se Čampské království nacházelo pod silným hinduistickým vlivem z Jávy. To je patrné zejména na střechách chrámů v My Sonu. Chrámy jsou zasvěceny hinduistickým božstvům, v jejichž čele je bůh Šiva, kterého místní považovali za ochránce jejich říše. Šiva je v My Sonu vyobrazen na mnoha místech, mimo jiné také ve formě lingamu, nebo jóni lingamu, coby symbolu stvoření. V místních palácích bydlel samotný král, v jednotlivých chrámech docházelo k obětování bohu Šivovi a prostranství před chrámy sloužily k bouřlivým debatám.

Chrámový komplex My Son

Z původního rozlehlého města My Son, které bylo centrem Čampského království, se do dnešní doby podařilo dochovat v relativně uspokojivém stavu asi 25 staveb. V roce 1969 během války ve Vietnamu proběhlo v těchto místech masivní bombardování americkými letouny. Zničeno bylo tehdy okolo 45 chrámů různé velikosti. Stavby, které bombardování přečkaly, pochází většinou z období od 8. do 10. století. Celý areál je dnes rozdělen do několika sektorů. V sektoru A1 stála až do osudného amerického bombardování největší stavba celého komplexu. Šlo o jedinečnou 24 metrů vysokou věž, tzv. kalan, která byla považována za skvost čampské architektury. Přestože se z původního města podařilo dochovat jen tak málo, uchovává si toto místo své magické kouzlo a pozůstatky chrámových budov v My Son patří v současnosti mezi nejdůležitější vietnamské památky.

- jap -

Článek byl zobrazen 10 536 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená Vietnam

Dovolená VietnamExotická dovolená ve Vietnamu s atraktivním programem a profesionálním servisem za bezkonkurenční cenu.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko