Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zátoka Ha Long – přírodní div světa

V listopadu roku 2011 bylo vyhlášeno Sedm přírodních divů světa a jedním z nich se stala i vietnamská zátoka Ha Long. Umístění v sedmičce největších přírodních krás je rozhodně zasloužené. Zátoka Ha Long je tvořena tisícovkou vápencových útvarů vyčnívajících z azurových vod Tonkinského zálivu a více než 2 tisíci ostrůvky. Její krása je uchvacující.

Ha Long Bay neboli Dračí zátoka, je jedinou lokalitou v celém Vietnamu, která se může od roku 1994 pyšnit zápisem v Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.  Tato unikátní přírodní atrakce se rozkládá v severním Vietnamu v blízkosti stejnojmenného města Ha Long, přibližně 165 km od metropole Hanoje. Přestože jde o výrazně turistické místo se všemi klady a zápory, které k těmto lokalitám patří, jeho návštěva bude jistě nezapomenutelná. I s davy turistů a všudypřítomnými prodavači suvenýrů.

Zátoka Ha Long - Dračí zátoka
Foto: Zátoka Ha Long - Dračí zátoka

Město samotné není příliš zajímavé, slouží spíše jako základna pro pořádání výletů do oblasti. Ty pořádají četné cestovní kanceláře, které se předhánějí s nabídkou za nejlepší ceny nebo s nejzajímavějším programem. Kdo se nebojí cestovat na vlastní pěst tak nabídky cestovních kanceláří nemusí vůbec využít, stačí se dostat do místního přístavu a tam nasednout na některou z výletních lodí. Plavbu po zátoce, jejíž rozloha je celkem 1553 km čtverečních, je možné absolvovat také v kajaku, nebo na člunu. Organizované výletní plavby mohou trvat jen dvě hodiny, ale klidně také celý den a nabízí se i možnost přespání na některém z více než 2 tisíc ostrůvků. 

Se zátokou Ha Long se pojí legenda o nebeském drakovi, po němž byla také pojmenována. Císař tehdy potřeboval zastavit invazi cizích vojáků do své země a tak si na pomoc přizval draka i s jeho potomky. Ti vyplivli velkou spoustu perel, z nichž se staly ostrovy a četná skaliska. Ta zabránila nepřátelským flotilám v postupu a císař měl vyhráno. Drakům se jejich výtvor natolik zalíbil, že se rozhodli v této oblasti zůstat. Nakonec získala zátoka název Ha Long, což doslova znamená „Tam, kde se drak noří do moře“. Verzí tohoto dračího příběhu je však několik.

Ve skutečnosti však nejde o žádné perly, ale vrstvy vápence prvohorního moře, které byly po dlouhou dobu po ústupu moře vystavovány monzunovým dešťům. Na skaliskách se tak začaly vytvářet rýhy a zářezy a nakonec se jednotlivé vrstvy vápenců rozpadly. Tím vznikly menší kuželovité kopce a tropický kras, který má jistou podobnost například s tím v thajské zátoce Phang Nga nebo čínským Guilinem. Svoz rozlohou a počtem ostrovů však nemá Ha Long konkurenci. 

Zátoka Ha Long - Dračí zátoka
Foto: Zátoka Ha Long - Dračí zátoka

Miniaturní ostrůvky v zátoce Ha Long jsou lemovány úžasnými písečnými plážemi a z jejich řídce zalesněných svahů je slyšet ptačí zpěv. Nejvíce pláží je v zátoce Lan Ha u ostrova Cat Ba, který je národním parkem. Většina z ostrovů dodnes nebyla prozkoumána a lidská noha na nich ještě ani nestanula. Naopak nejnavštěvovanějším a turisticky nejvyužívanějším ostrovem v Ha Long je ostrov Dao Tuan Chau ležící 5km západně od Bai Chay. Ostrov po dlouhou dobu sloužil jako soukromé letní sídlo Ho Či Mina, dnes se z něj stává mezinárodní rekreační areál. 

Díky určité izolovanosti řady ostrovů je možné, že se na nich vyskytují i zajímavé endemické druhy rostlin a také hmyzu. Zátoka Ha Long je známá také výskytem četných krasových jeskyní, z nichž mnohé nebyly doposud prozkoumány a některé dokonce ještě čekají na své objevení. Z těch, které již prozkoumány byly, je jich asi dvacet přístupných veřejnosti. Do mnoha z nich se však dá dostat jen lodí. Kvůli turistům byly některé dokonce osvětleny barevnými světly, což na někoho může působit až příliš kýčovitě. Nejznámější jeskyní je bezesporu Hang Dau Go, tedy Jeskyně dřevěných kůlů, která je tvořena třemi podzemními sály. Svůj název získala podle třetího sálu, který ve 13. století údajně sloužil jako skladiště ostrých bambusových kůlů. Tato jeskyně je ze všech jeskyní v zátoce nejblíže k pevnině a tak se není čemu divit, že je nejnavštěvovanější.

Zátoka Ha Long - Dračí zátoka
Foto: Zátoka Ha Long - Dračí zátoka

Ze tří sálů se skládá také jeskyně Hang Sung Sot. Plná stalaktitů a stalagmitů je pak Hang Thien Cung, v níž jsou k vidění i vápencové výrůstky připomínající svým tvarem květák. Zajímavá je rovněž Hang Trong, neboli Jeskyně bubnů, která získala své jméno po vzdáleném zvuku bubnů, který je uvnitř ní slyšet. Ve skutečnosti tento zvuk vytváří stalaktity a stalagmity, mezi nimiž se prohání vítr. 

Abyste si pobyt v zátoce Ha Long užili, je třeba si její návštěvu dobře naplánovat. Rozhodně se nedoporučuje přijíždět v únoru, březnu a dubnu. V tyto měsíce je zde poměrně chladno, fouká vítr, teploty klesají k 10 stupňům a často prší či mrholí. To má za následek také špatnou viditelnost, protože mlha, která zde vzniká, zakrývá celou zátoku i jejími krásnými ostrovy. Druhým extrémem jsou pak měsíce červen a červenec, kdy rtuť teploměru běžně šplhá přes 45˚C ve stínu. Ideální dobou pro návštěvu této části Vietnamu jsou tak měsíce září, říjen a listopad, kdy se teplota pohybuje okolo 30 stupňů a teplota moře je jen o něco málo nižší.

- jap -

Další články z Vietnamu: 
Ho Či Minovo město, dříve Saigon
Hanoj – město vznášejícího se draka
Nha Trang - ideální místo pro dovolenou u moře
Vietnam

 

Článek byl zobrazen 15 637 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená Vietnam

Dovolená VietnamExotická dovolená ve Vietnamu s atraktivním programem a profesionálním servisem za bezkonkurenční cenu.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko