Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hoi An – město živoucích řemesel

Na břehu řeky Thu Bon ve středním Vietnamu se rozkládá sice malé, ale velmi krásné městečko Hoi An. V minulosti bylo významným námořním přístavem jihovýchodní Asie. Najdete v něm pozůstatky hinduistických chrámů a pagod, ale návštěvníky sem lákají také četné kulinářské speciality či vyhlášené krejčovské dílny.

Důležitý obchodní přístav

Hoi An leží v provincii Quang Nam ve středním Vietnamu. Osídlení tohoto regionu je datováno daleko do doby železné, objeveno zde bylo totiž množství cenných pozůstatků patřících tzv. sahuynhské kultuře (1000 – 200 př. n. l.). Již v 16. století zde fungoval významný přístav, kam připlouvali Indové, Arabové i Peršané. Město v dobách jeho největší slávy znali i Evropané, akorát pod tehdejším názvem Faifo. Název Hoi An dostalo město poměrně nedávno, začal se užívat až v 18. století, ale jeho původ a význam není jasný.

Hoi An

Město bylo častým cílem zejména portugalských a italských mořeplavců. Obchodníci z nejrůznějších končin světa se zde začali usazovat a tato etnická různorodost se projevila i na architektuře města. Vznikly zde dokonce samostatné japonské a čínské čtvrti. Hoi An zaplavovali také křesťanští misionáři, právě odtud se na území Vietnamu v roce 1615 začalo šířit křesťanství. V Hoi Anu po několik let působil i francouzský jezuita Alexandre de Rhodes z Avignonu, který zdokonalil zápis vietnamštiny latinkou a vytvořil tak základ dnešního vietnamského písma. Sestavil také první vietnamsko-latinsko-portugalský slovník.

Hoi An

Jedinečné stavby pod patronací UNESCO

V historickém centru je tak dnes možné obdivovat japonskou, čínskou, portugalskou i holandskou architekturu, mísí se zde množství architektonických stylů. Řadu domů ještě dnes obývají potomci dávných obchodníků. Spousta budov byla postavena ze dřeva, v některých jsou dokonce trámy zdobeny bohatými řezbami a inkrustacemi. Na mnoha domech jsou střechy z typických prohnutých tašek. Hoi An mělo to štěstí, že zůstalo téměř netknuto Vietnamskou válkou a dnes patří mezi nejhezčí města ve Vietnamu. Jeho historické jádro se podařilo dochovat v původní podobě a je památkově chráněno. Celé město pak bylo v roce 1999 pro svou jedinečnost a zachovalost staveb zapsáno na Seznam památek světového dědictví UNESCO.

Hoi An

Dřevěný krytý most

Na seznamu památek se nachází přibližně tisíc staveb. Mezi ty nejcennější a nejzajímavější patří japonský krytý most Chua Cau, který se stal symbolem města. Byl postaven japonskými přistěhovalci v roce 1593 a spojuje japonskou a čínskou čtvrť. Uprostřed mostu stojí dominantní budhistická pagoda, zvaná Pagoda na můstku, po obou jeho stranách jsou oltáře s patrony - na jedné straně jsou to psi, na straně druhé opice. Most je v současnosti největší turistickou atrakcí Hoi Anu, je lemován obchůdky s uměleckými předměty, oblíbeným suvenýrem jsou například obrazy místních umělců.

Hoi An

Další zajímavé stavby

Při prohlídce města narazíte také na pagodu Chic Thanh z roku 1454, která je nejstarší pagodou v Hoi An. Byla založena čínským budhistickým mnichem a uvnitř ní si můžeme i dnes prohlédnout mnohé rituální předměty, jako je dřevěný gong ve tvaru kapra či zvony. Další chrám Quan Cong z roku 1653 byl pojmenován po čínském generálovi, který je považován za jakýsi symbol loajality. Chrám je mu také zasvěcen. Zastavit byste se měli u domů, jako je Tan Ky postavený na počátku 19. století, u téměř 300 let starého domu Quan Thang, nebo u domů Phung Hung a Tran Dugong. V mnohých z nich se dnes nachází muzea pojednávající o historii města. Z roku 1740 pak pochází shromažďovací síň Quang Dong, které sloužila čínské komunitě. K vidění jsou v ní nádherné tradiční čínské malby.

Hoi An

Relaxace u moře

Až budete unaveni z prohlídky památek Hoi Anu, můžete se vydat za relaxací a odpočinkem na pláž Cua Dai, která se nachází asi 4 km od centra města. Název pláže je možné z vietnamštiny přeložit jako „velká ústa moře“ – název je odvozen od faktu, že se v těchto místech do moře vlévá řeka Thu Bon. Pláž je tvořena jemným bílým pískem, lemována palmami a omývána průzračně čistou vodou. Je 3 kilometry dlouhá a tři sta metrů široká, poskytuje tak dostatek místa pro všechny, kdo touží po soukromí a příjemném nicnedělání. Je vhodná i pro malé děti a neplavce, protože se jen pozvolně svažuje do moře a vytvářejí se na ní jen malé vlnky. Provozovat zde můžete nejrůznější druhy vodních sportů. Z města Hoi An je pláž Cua Dai dostupná autobusem, nebo se na ni můžete vypravit na půjčené motorce.

Obleky za hubičku

Mnoho lidí si Hoi An oblíbilo také díky stále živým řemeslům, jako je krejčovství, řezbářství, výroba keramiky, výroba lampionů a další. Všechna tato řemesla zažívají s přílivem turistů nový rozkvět. Největší oblibě se těší krejčovství, v současnosti se ve městě nachází obrovské množství krejčovských dílen, kde vám ušijí oblek či šaty na míru přesně podle vašich představ. A navíc na své nové šaty nebudete muset ani dlouho čekat – ráno si je zajdete objednat, krejčí si vás přeměří, zeptá se na vaše požadavky, vybere s vámi látku a další doplňky a večer si již budete moci hotový výrobek vyzvednout. Ceny jsou smluvní, většinou pokud si objednáte více kusů oblečení, dostanete ještě množstevní slevu. I tak jsou ale ceny více než dobré – za večerní šaty zaplatíte 15 dolarů, za smoking cca 18 dolarů, za kalhoty a košile po 10 dolarech a ještě levněji vyjdou letní šaty, ty pořídíte okolo 8 dolarů. Pokud se obáváte o kvalitu výrobků, pak zbytečně. Vzhledem k tomu, že je ve městě skutečně velká konkurence, nemohou si v dílnách dovolit nic odbýt. Všechna krejčovství tak svou práci odvádí na opravdu vysoké úrovni.

- jap -

Článek byl zobrazen 31 382 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená Vietnam

Dovolená VietnamExotická dovolená ve Vietnamu s atraktivním programem a profesionálním servisem za bezkonkurenční cenu.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko