Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hue – pohnutá historie císařského města

Ve střední části Vietnamu je možné navštívit sídelní královské město dynastie Nguyen, které bylo založeno v 16. století. Přestože v těchto místech během americko-vietnamského konfliktu ve druhé polovině 20. století probíhaly těžké boje, podařilo se v neporušeném stavu do dnešních dní uchovat celý královský komplex, který je naprosto jedinečný.

Město králů

Hue je dnes třísettisícové město ležící v oblasti středního Vietnamu, přibližně 700 km jižně od Hanoje a 1100 km severně od Saigonu. Jeho dějiny sahají daleko do 16. století, kdy bylo založeno pod názvem Phu Xuan a stalo se hlavním městem šlechtického rodu Nguyen, který tehdy ovládal jižní část země. Poté, co došlo v roce 1802 ke sjednocení Vietnamu zásluhou krále Gia Longa, se dynastie Nguyen stala královskou dynastií uznávanou v celé zemi a Hue pak jejím hlavním městem. Přestože bylo Hue díky své výhodné poloze vždy prosperujícím městem, teprve za vlády dynastie Nguyen dosáhlo své největší slávy. Město bylo opevněno a probíhala v něm rozsáhlá výstavba. Své sídlo zde měl král, nacházel se zde královský dvůr a odehrávaly se zde i konfuciánské zkoušky.

Hue

Krvavé boje

Hue bylo sídelním městem královské dynastie od roku 1802 až do roku 1945. Za tu dobu se na královském trůně vystřídalo třináct panovníků rodu Nguyen. Nejdéle vládnoucím králem byl Tu Duc (1847 – 1883) a posledním vietnamským králem se stal Bao Dai (1926 – 1945). Jakmile skončila druhá světová válka, Bao Dai abdikoval a Hue tak ztratilo svou výsadní pozici. Nejdůležitějším městem Vietnamu se stala Hanoj. Po skončení francouzské kolonizace země, která probíhala v letech 1885 – 1954, došlo také k rozdělení země na komunisty ovládaný sever a jih, který byl podporován USA. Hue se tehdy stalo součástí nově vzniklého Jižního Vietnamu. V roce 1968, kdy probíhala válka ve Vietnamu (1955 – 1975), bylo město Hue přepadeno severovietnamskými vojáky, kteří povraždili na 3 tisíce lidí. Během následujícího amerického protiútoku, kdy byly použity bomby, na něž severovietnamské jednotky odpovídaly raketovými střelami, byla zničena velká část města. Během tohoto konfliktu zemřelo ve městě Hue a jeho okolí kolem 10 tisíc lidí.

Královské sídlo zůstalo zachováno

Přestože bylo během válečných konfliktů Hue z velké části poničeno, podařilo se v něm dochovat většinu významných památek. Je tak dnes jediným městem ve Vietnamu, kde je možné si prohlédnout v téměř neporušeném stavu celý královský komplex. Ten se skládá z hradeb, paláců a královských hrobek. V roce 1990 byl Hue přiznán status národní památky a o tři roky později byly zdejší monumenty zapsány mezi památky Světového kulturního dědictví UNESCO.

Hue

Život za hradbami

Centrum města tvoří královská pevnost, neboli citadela, která je obehnána hradbami vysokými 6, 6 metrů a širokými 21 cm. Obvod těchto hradeb je 10 km. Jsou navíc doplněny ještě vodním příkopem. Vlastní královské město má obvod 2,5 km a vstup do královské pevnosti je umožněn čtyřmi velkými branami, kterým předchází most vedoucí přes vyhloubený příkop. Největší a nejvýznamnější z nich je dvoupatrová Polední brána, která v minulosti sloužila jako hlavní ceremoniální vstup. Citadela byla vystavěna na břehu Voňavé řeky (Song Huong) v letech 1805 – 1832 a je strážena dvěma ostrůvky nazývanými Zelený drak a Bílý tygr. Dominantní částí pevnosti je tzv. Vlajková věž, která se tyčí do výšky 37 metrů. Za dobu své existence byla dvakrát zničena, ale vždy byla znovu postavena.

Zakázané město

Uvnitř hradeb se nachází Zakázané město, někdy označováno také jako Císařské město, do kterého měli přístup jen králové a jejich rodinní příslušníci. Původně se skládalo z celkem 150 paláců a dalších budov, ale podařilo se z nich zachovat jen některé. Stavbu Zakázaného města zahájil první císař dynastie Nguyen Gia Long v roce 1804 a dokončil ji Minh Mang v roce 1833. V současnosti je zvažováno, zda nebudou některé z nejdůležitějších budov, které se zde nacházely, znovu vystavěny podle původního modelu.

Palác nejvyšší harmonie

Jednou z nejkrásnějších staveb v Hue je Palác nejvyšší harmonie nazývaný také Trůní palác, který byl vystavěn roku 1805. V roce 1833 byl však přestavěn a získal svou dnešní podobu. Jeho střecha je podepřena osmdesáti červenými sloupy zdobenými motivem zlatých draků. Na jejím hřebeni jsou pak vyobrazeni dva draci skládající slib věrnosti měsíci. V tomto paláci se v minulosti odehrávaly velké královské audience, probíhaly korunovace panovníků, oslavovala se výročí císařova narození a tak podobně. I dnes je zde ještě k vidění původní královský trůn.

Z dalších zachovalých paláců v Zakázaném městě jmenujme Císařskou čítárnu (Thai Binh), kterou nechal postavit císař Thieu Tri (1841-1847) a jejíž střechu zdobí unikátní keramické mozaiky. Před pavilónem Hien Lamp stojí devět dynastických asi dva metry vysokých uren, které byly v letech 1835 a 1836 odlity z bronzu. Mají krásné ornamentální zdobení a symbolizují jednotu země a stabilitu dynastie Nguyen.

Královské hrobky

Mezi nejzajímavější památky města patří také hrobky panovníků dynastie Nguyen, které jsou roztroušeny na jeho území ve vzdálenosti 2 – 16 km jihozápadně od Citadely. Každá hrobka je rozdělena na dvě části – první je určena pro pohřební účely a druhá část slouží jako samotná hrobka. Z celkem třinácti panovníků zde má hrobku jen sedm. Tou nejrozsáhlejší je hrobka krále Tu Duca (1847–1883), která je zasazena do příjemného parku s magnóliemi a piniemi. Rozsáhlý komplex padesáti staveb byl vybudován v letech 1864–1867, tedy už během králova života. Sám Tu Duc zde rád trávil volné chvíle. Kromě něj mají v Hue hrobku panovníci Gia Long, Minh Mang, Thieu Tri, Duc Duc, Dong Khanh a Khai Dinh.

Hue

Nejmajestátněji působí hrobka krále Minh Manga (1820 – 1840), která byla vystavěna po jeho smrti v letech 1840 až 1843. Tvoří ji celkem 40 staveb obehnaných oválnými hradbami o obvodu 2 kilometrů. Jednotlivé stavby jsou vkusně zasazeny do okolní přírody a působí tak velmi harmonicky. Architektonicky nejzajímavější je pak hrobka předposledního vietnamského krále Khai Dinhe (1916–1925), vybudovaná v letech 1920–1931. V tomto období bylo vietnamské umění ovlivňováno západními styly a tak je hrobka ukázkou jakéhosi vietnamského neoklasicismu, v němž se mísí západní a východní architektonické i umělecké styly.

Pagoda Thien Mu

Na levém břehu Voňavé řeky, asi 5 km od centra Hue, se tyčí pagoda Thien Mu – Pagoda Nebeské paní. Pagoda byla na tomto místě postavena králem Nguyenem Hoangem v roce 1601, protože uvěřil legendě o staré paní, která prohlašovala, že na onom místě jednou vyroste stavba, která celé zemi přinese prosperitu a mír. Dominantní osmiúhelníková věž pagody sahá do výšky 21 metrů. V blízkosti Thien Mu se nachází chrám a klášter, v němž je zaparkováno auto, kterým v roce 1963 odjel do Saigonu mnich Thieh Quang Duc, kde se na protest proti režimu prezidenta Ngo Dinh Diema upálil. Chtěl tak upozornit na diskriminaci buddhistů ve Vietnamu.

- jap -

Článek byl zobrazen 15 021 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená Vietnam

Dovolená VietnamExotická dovolená ve Vietnamu s atraktivním programem a profesionálním servisem za bezkonkurenční cenu.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko