Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Vietnam

Vietnam je přímořský stát (Vietnamská socialistická republika) s hlavním městem Hanoj ležící na východě Indočínského poloostrova při pobřeží Jihočínského moře.

Vietnam se rozkládá v jihovýchodní Asii a obklopují ho Čína ze severu, Laos a Kambodža ze západu. Hlavním městem je Hanoj a největším Ho Chi Minh City, dříve nazývaný Saigon.

Vietnam je země položená mezi kulturními vlivy Indie a Číny. Již po tisíciletí fascinuje své návštěvníky neuvěřitelnou rozmanitostí krajiny, bohatstvím kulturního odkazu dávných civilizací a pestrostí lidových zvyků. Všude bude cestovatele provázet něco, co k Vietnamu patří – kouzlo Indočíny. Pozůstatky koloniální éry Francouzů v Saigonu, tropická džungle a nádherné pláže jsou hlavními atributy této fascinující země.

Vietnam je tajuplná země, která nabízí bohatou historii, silně ovlivněnou především svým velkým čínským sousedem, ale také kdysi mocnými kulturami jihovýchodní Asie. S pozůstatky těchto vlivů budeme mít možnost se setkávat na mnoha místech Vietnamu, stejně tak jako s pestrou přírodou, počínaje horami severu a konče mekongskou deltou na jihu země.

Nesmíme opomenout ani moře s činorodými rybáři nebo nesčetné národnostní menšiny obdělávající s pomocí vodních buvolů rýžová políčka zařezávající se vysoko do svahů kopců. Klid pod tropickým nebem dá návštěvníkům vstřebat své zážitky z exotické cesty na krásných plážích ostrova Phu Quoc.

Sever Vietnamu leží v pásmu subtropickém, zatímco jih zasahuje do tropického pásma. Klimatické podmínky jsou různé – od mrazivých zim v nejseverněji položených horách až po rovníkové podnebí v deltě řeky Mekong na jihu. V nízkých nadmořských výškách dosahuje průměrná roční teplota na jihu 27 °C a na severu 21 °C.

Vietnamci jsou velice přátelští a družní. Řada Vietnamců střední a starší generace má k Česku osobní vztah – mnozí z nich v bývalém Československu pracovali, studovali anebo mají v rodině někoho, kdo v minulosti či v současnosti u nás pobýval.

Zajímavá místa

Ho Chi Minhovo Město
Město dříve známé jako Saigon leží v ústí delty řeky Mekong. Po Hanoji je to druhé nejdůležitější město Vietnamu a významné obchodní a turistické centrum. Město, které bylo často oslavováno jako perla dálného východu, změnilo 2. července 1976 rozhodnutím parlamentu jméno ze Saigonu na Ho Chi Minhovo Město. Mezi nejznámější turistické atrakce patří Ho Chi Minhovo museum, Cu Chi Tunnels a pak především řada architektonických skvostů, pagod a chrámů. Přirozeně působící míšení tradičních vietnamských kulturních hodnot s východní a západní kulturou je hlavním rysem tohoto města.

Nha Trang
Přímořské město proslulé svou plážovou promenádou lemovanou kokosovými palmami, tyrkysovým mořem a bílým pískem. Na své si tu rozhodně přijdou milovníci potápění a šnorchlování. Můžete tu prožít nezapomenutelné chvíle při projížde na loďce mezi granitovými skálami či při návštěvě některého z míst, kde se dochovaly pozůstatky tajemné čamské kultury. Spokojeni tu budou i milovníci nočního života.

Hoi An
Významnou místní památkou je japonský krytý most. Od roku 1999 je městečko Hoi An zapsáno do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, jako ukázka historického jihovýchodního obchodního přístavu.

Přímořské městečko Phan Thiet je proslulé velkou pláží Mui Ne, která je známá svými písečnými dunami, které dosahují výšky až 30 metrů a vlivem větru neustále mění svůj tvar. Milovníci golfu ocení 18jamkové golfové hřiště Ocean Dunes Golf klub, které je situováno v písečných dunách a je obklopeno tropickou vegetací. Středisko je také vyhledáváno surfaři.

Danang je třetí největší město Vietnamu a zároveň významný přístav. Už ve 2. století byla tato část země centrem Říše Champů. Champové měli dvě sídelní města - Simhapura byla politickým centrem, zatímco My Son intelektuálním. Jejich stavby byly ovlivněny hinduismem, v pozdním období pak buddhismem. Naprostá většina památek však byla během války zničena, protože okolí Danangu se stalo díky své strategické poloze na rozhraní severního a jižního Vietnamu častým cílem amerického bombardování. To, co se zachovalo je shromážděno v Muzeu Champů, založeném v roce 1915.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 3 559 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená Vietnam

Dovolená VietnamExotická dovolená ve Vietnamu s atraktivním programem a profesionálním servisem za bezkonkurenční cenu.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko