Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ho Či Minovo město, dříve Saigon

Jedním z nejdynamičtěji se rozvíjejících a nejvýznamnějších vietnamských měst je Ho Či Minovo město, dříve nazývané Saigon. Přestože má pohnutou minulost, je dnes ztělesněním moderního Vietnamu a odráží rychlý hospodářský růst země. Město se svými 9 miliony obyvateli patří také k největším metropolím jihovýchodní Asie.

Ho Či Minovo město se rozkládá na jihu Vietnamu, v blízkosti delty řeky Mekong. V dávných dobách neslo město název Prey Nokor, ale poté, co Vietnamci dobyli v 16. století jižní Kambodžu, bylo připojeno k Vietnamu a získalo nový název Saigon. V roce 1862 připadlo město Francii a roku 1887 se stalo sídlem generálního guvernéra francouzské kolonie nazývané Kočinčína. Od roku 1955 byl Saigon hlavním městem jižního Vietnamu. Vietnamská válka probíhající v letech 1955 až 1975 byla ukončena dobytím tohoto města severním Vietnamem. Po sjednocení země byl Saigon přejmenován na Ho Či Minovo město – po osvoboditeli severního Vietnamu z francouzského područí, významném politikovi a iniciátorovi boje za vietnamskou nezávislost.

V současnosti je Ho Či Minovo město (Thành phố Hồ Chí Minh) dynamickým a rychle se měnícím městem, které je oproti hlavnímu městu Hanoji, o pořádný kus napřed. Je finančním, obchodním a ekonomickým centrem země, které je tvořeno širokými bulváry a výškovými budovami, vše doplňují zářivé neony a neuvěřitelný motocyklový frmol. Stále více se zde projevuje vliv západu a zdejší obyvatelé hledí spíše do budoucnosti. Celkově má město dosti kosmopolitní ráz.

Během vietnamské války si Saigon vysloužil nálepku města neřesti. Američtí vojáci si jezdili do města užívat a bavit se. Po válce sice většina nočních podniků zavřela a některé byly zlikvidovány vládou, v souvislosti s narůstajícím turistickým ruchem však dnes vyrůstají podniky nové. Na každém kroku narazíte na nejrůznější noční kluby, diskotéky a hospody – Ho Či Minovo město je městem, které nikdy nespí.

Ho Či Minovo město je rozděleno do několika čtvrtí, z nichž nejdůležitější je čtvrť nazývaná stále Saigon. Jde o původní centrum města a i dnes je vlastně středem celého Ho Či Minova město. Jde o klasické a dosti rušné centrum velkoměsta, kde se v západní části, okolo ulice Pham Ngu Lao nachází levné hotely a restaurace. V samotném srdci města na ulici Dong Khoi však už stojí hotely pro movitější klientelu. V této staré čtvrti se nachází poměrně dost historických památek, které rozhodně stojí za návštěvu. Také se zde rozkládá několik pěkných parků a mnoho ulic je lemováno stromy.

K nejatraktivnějším stavbám patří ty, pocházející z koloniální éry města, jako je například bývalá i současná radnice města, městské divadlo nebo hlavní pošta. S nedávnou minulostí je úzce spojena budova Paláce vietnamského znovusjednocení. Na místě dnešní budovy stával od roku 1868 palác Norodom, který byl vystavěn pro francouzského guvernéra Indočíny. Poté, co francouzští kolonizátoři ze země odešli, stal se palác sídlem prezidenta Ngo Dinh Diema. V roce 1962 byl však při pokusu o atentát na prezidenta zničen bombami. Prezident přežil a na stejném místě se rozhodl vystavět palác nový. Jeho dokončení se však již nedočkal, protože o rok později už neměl takové štěstí a další atentát na něj byl úspěšný.


Foto: Luciano Mortula / Shutterstock.com 

Palác byl nicméně dostavěn a pojmenován Palácem vietnamského znovusjednocení. Až do roku 1975 byl sídlem prezidenta Jižního Vietnamu, Nguyen Van Thieua. Tato čtyřpatrová budova se může pochlubit prostornými a zdobnými halami, slavnostními místnostmi, tanečním sálem, studovnami a dokonce i střešní přistávací plochou pro vrtulník. V suterénu byla vybudována síť podzemních tunelů, které palác spojují s dalším palácem Gia Long, v němž dnes sídlí Revoluční muzeum.

V Ho Či Minově městě se nachází řada menších buddhistických, taoistických, a dokonce i hinduistických chrámů a mešit. Velmi atraktivní jsou také zdejší pagody, jako například pagoda Giac Lam z roku 1744. V této stavbě se mísí prvky buddhismu, taoismu a konfucianismu. Dodnes pagodu obývá několik mnichů, kteří se jí snaží udržovat a proto i dnes vypadá stejně jako v době své rekonstrukce v roce 1900. U vchodu se nachází zdobené hrobky patřící uctívaným mnichům. K vidění je zde také bílá socha boha milosrdenství Quan Thew Am Bo Tat i zajímavý oltář se sochami Buddhy. Podél postranních stěn oltáře je vyobrazení bódhisatvů a soudců deseti částí pekla.

Další pagoda Giac Vien z 19. století stojí v blízkosti lotosového jezírka Dam Sen. Byla postavena dynastií Nguyen v typicky jihovietnamském slohu. V areálu této pagody se nachází 153 dřevěných soch i vyřezávané tácy zdobené zlatem. Pagoda byla právě kvůli těmto výtvorům a pro svou vysokou uměleckou a historickou hodnotu vyhlášena kulturní památkou. Neméně atraktivní je také pagoda Vinh Nghiem postavená v letech 1964 – 1971 jakožto ukázka japonsko-vietnamského přátelství. Z toho důvodu má typicky japonské architektonické prvky a je vybavena sedmiposchoďovou klasickou věží. Nalevo pak stojí další věž zvaná Kwan-Yin.

Ve městě nalezneme celou řadu museí, z nichž některá jsou emotivně dosti silná. Tím je například Muzeum válečných zločinů sídlící v budově, která původně sloužila jako informační středisko USA. Muzeum vystavuje válečné fotografie, zbraně a vojenská vozidla. Prohlédnout si zde však můžete i gilotinu, pomocí které Francouzi popravovali partyzány z Viet Minhu. Expozice jsou však nejvíce soustředěny na válečná zvěrstva Američanů a Číňanů páchaných ve Vietnamu. Návštěvu tohoto muzea je možné doporučit pouze silnějším povahám.

V Ho Či Minově městě se však nachází i Historické muzeum, které vystavuje unikátní expozice prehistorické a bronzové doby nebo předměty pocházející z období dynastií Tran a Le. Kromě toho jsou zde k vidění i unikátní hudební nástroje a předměty, které sem převezli Francouzi z kambodžského Angkoru. Zajímavé jsou nejen sbírky muzea, ale také samotná budova z roku 1929, v níž muzeum sídlí. Vyniká ojedinělou koloniální architekturou, v níž se kombinují francouzské a čínské prvky.

Křesťanskou katedrálu byste asi ve vietnamském městě nehledali, ale v Ho Či Minově městě se přesto jedna nachází. Nazývá se Katedrála Notre Dame a v samém srdci města byla postavena v letech 1877 až 1883. Podle názvu je jasné, že jde o napodobeninu slavné pařížské katedrály. Před tou ho či minskou stojí socha Panny Marie a jejím typickým znakem jsou chybějící původní okna.

Pokud se budete někdy toulat po této metropoli, nenechte si ujít návštěvu typické čínské čtvrti s názvem Cholon. „Chợ lớn“ je možné z vietnamštiny přeložit jako Velké tržiště a jde o jakýsi saigonský Chinatown. Číňané se ve městě začali usazovat ke konci 18. století a dnes je zdejší čínská komunita velmi početná. V Cholonu najdete mnoho restaurací a tržnic, z nichž největší a nejznámější je tržnice Binh Tay, kde nakoupíte, na co si vzpomenete. Čínští obchodníci se stejně jako v minulosti významnou měrou podílí na vietnamské ekonomice. V Cholonu stojí řada zajímavých čínských chrámů a pagod, jako je Quang Am z roku 1816, Thien Hau, Phung Son, Ong Bon, Tam Son Hoi Quan a další. Nepřehlédnutelná je mešita z roku 1932, která slouží saigonské muslimské komunitě zastoupené Indonésany a Malajci.

- jap - 

Předchozí článek z Vietnamu 
Hanoj – město vznášejícího se draka 
Nha Trang - ideální místo pro dovolenou u moře 

Článek byl zobrazen 10 454 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená Vietnam

Dovolená VietnamExotická dovolená ve Vietnamu s atraktivním programem a profesionálním servisem za bezkonkurenční cenu.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko